Littekencorrectie Print E-mail

Bij beschadiging van de huid door een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond, kan littekenvorming optreden. Van te voren is vaak niet te voorspellen hoe een litteken in de loop van tijd zal veranderen. De uiteindelijke vorm en kleur hangen af van vele factoren, zoals plaats en richting van het litteken, kleur en dikte van de huid, leeftijd en genetische factoren. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat elk litteken zich anders ontwikkelt.

Om littekens tot een minimum te beperken, beschikken chirurgen over veel methoden en technieken. Ze proberen om de insnijdingen parallel aan de huidspanningslijnen te maken. Het weefsel van het te behandelen gebied wordt zeer zorgvuldig behandeld. Er worden hechtdraden gebruikt die minder reacties tot gevolg hebben. Na de operatie wordt er een drukverlagend verband gebruikt.
Ondanks zorgvuldig werken is de uiteindelijke vorm van het litteken niet helemaal te voorspellen. Dat hangt af van vele factoren.

Hoe geneest een litteken en binnen hoeveel tijd?

Onze huid beschikt over een groot aantal regeneratie- en herstelmechanismen om schade, die ontstaat bij een ongeval of operatie, ongedaan te maken en te zorgen dat de beschadigde huidfuncties weer hersteld worden. Dit is een zeer gecompliceerd proces, dat enige tijd duurt. Het eerste deel van dit proces, het dicht gaan van de wond, duurt 3 tot 12 dagen. Daarna kunnen de hechtingen worden verwijderd. Het aansluitende tweede deel van het proces duurt 3 maanden tot 2 jaar. Hierin worden alle cellulaire reacties afgerond en ontstaat er een definitief litteken.

Is genezing zonder litteken mogelijk?

Een wond kan nooit genezen zonder een litteken te vormen. Het is een misverstand, dat esthetisch chirurgen kunnen opereren zonder dat er een litteken ontstaat. Wel gebruiken esthetisch chirurgen verschillende technieken om de littekenvorming tot een minimum te beperken. Belangrijk is dat littekens, als gevolg van een esthetisch chirurgische ingreep, meestal anders zijn dan ‘gewone’ littekens. Littekens bij esthetische chirurgische ingrepen worden vaak ‘verborgen’, zodat ze niet opvallen. Bij een facelift bijvoorbeeld, zitten de littekens in de behaarde huid en achter de oren. Bij een neuscorrectie zitten ze inwendig, zodat er aan de buitenkant niets te zien is. Ook bij een ooglidcorrectie vallen littekens niet op. Op andere plekken in het lichaam worden ze verborgen in de natuurlijke huidplooien. Van te voren is nooit te voorspellen hoe de uiteindelijke vorm en kleur van een litteken zal worden. Na 6-12 maanden is de uiteindelijke vorm bereikt. Als de kleur en vorm van het litteken daarna tegenvallen, kan men littekencorrectie toepassen, maar die leidt alleen maar tot een minder opvallend litteken. Het litteken zal nooit volledig verdwijnen. Ook kan het uiteindelijke resultaat niet worden gegarandeerd.

Mogelijke complicaties

Het herstelmechanisme van het lichaam kan soms ‘te hard’ werken. Meer littekenweefsel dan nodig is, kan daarvan het gevolg zijn. Hierdoor ontstaan er hypertrofische of keloid littekens. In dit geval is er sprake van abnormale genezing. Van te voren is niet in te schatten bij wie zich dit zal voordoen.

Keloid littekens ontstaan 1 tot 2 maanden na een operatie of brandwond. Het litteken wordt omhuld door ‘bloemkoolachtige’ littekens. Bij brandwonden zie je dat vaak op de schouders en het borstbeen. Ook bij na het maken van oorgaatjes komt dit voor. Bij een gepigmenteerde huid komen keloid littekens vaker voor dan bij een blanke huid. Daarnaast komen keloid littekens meer voor bij vrouwen dan bij mannen. En mensen met een genetische aanleg hebben ook meer kans op deze vorm van littekens. Ze genezen niet vanzelf.

Hypertrofische littekens beperken zich tot de wanden van de wond. Ze ontstaan in een eerdere fase na de operatie of brandwond. Ze zijn rood en gaan soms gepaard met jeuk. Bij een infectie, strakke hechtingen en bij mensen met genetische aanleg, is er meer kans op het ontwikkelen van een hypertrofisch litteken. In de loop van tijd worden hypertrofische littekens zachter en wordt de kleur lichter.

Wat zijn de aandachtspunten voor de esthetisch chirurgen?

Om littekens tot een minimum te beperken, beschikken chirurgen over veel methoden en technieken. Ze proberen bijvoorbeeld om de insnijdingen parallel aan de huidspanningslijnen te maken. Het weefsel wordt zeer zorgvuldig behandeld. Er worden hechtdraden gebruikt die minder reacties tot gevolg hebben. Daarmee wordt de wond nauwkeurig gehecht. Na de operatie wordt er een drukverlagend verband gebruikt. Ondanks al deze zorgvuldigheid is de uiteindelijke vorm van het litteken niet helemaal te voorspellen.

Wat zijn de behandelmethoden?

Er bestaan verschillende methoden voor het behandelen van littekens. De behandeling verloopt vaak in stappen. De eerste stap is het verwijderen van het abnormale litteken, zoals keloid littekens. Het litteken wordt dunner gemaakt. Soms wordt ook gebruik gemaakt van huidgreffen (een stuk huid uit andere plekken van het lichaam wordt op het litteken ‘geplakt’).

Als sprake is van abnormale littekens wordt ook gebruik gemaakt van langdurig drukkend verband en siliconengel. Desondanks kunnen hypertrofische en keloid littekens opnieuw ontstaan.

Normale littekens, ontstaan door ongelukken en operaties kunnen, indien nodig, eerst chirurgisch worden hersteld. Ook zonder chirurgie kan men het litteken minder zichtbaar maken. Door het afschuren van de huid wordt het litteken minder opvallend gemaakt. Daarna kan het litteken met een laser of door chemische peeling, dermabrasie en microdermabrasie minder zichtbaar gemaakt worden. Dat kan ook door tatoeage.

 

Uitnodigen

Gelieve de informatie hieronder in te vullen om uw zakenrelaties te adviseren.

Uw naam

Uw e-mail

Uw vriend's e-mail  [-] [+]

Bericht [+]

No images
We hebben 4 gasten online
canakkale canakkale canakkale truva search